Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.
Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve uygulamaktadır.
Bilişim Teknolojileri Alanında Verilen Dallar:
Ülke genelinde 4 ana dalda eğitimler yürütülmektedir. Bu dallar;
· Ağ İşletmenliği
· Web Programcılığı
· Veri Tabanı Programcılığı
· Bilgisayar Teknik Servisi
Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı, Anadolu Meslek Programı kapsamında eğitim vermekte ve öğrenci kontenjanımız 34'tür. Bu alana öğrenci alımları 9. sınıfta başarılı öğrencilerin tercihleri ile yapılmaktadır.
Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanında, Veritabanı Programcılığı ve Web Programcılığı dallarında eğitim verilmektedir. Bilgisayar Teknik Servis dalımız açıktır fakat tercih edilmediği için aktif değildir.
Eğitim-Öğretim süresi 4 yıldır. Öğrenciler artık 9. sınıftan itibaren normal kültür derslerinin yanında meslek derslerini de almaya başlamaktadırlar. 11. ve 12. sınıflarda ise öğrenciler seçtikleri Dal üzerinde eğitimlerine devam etmektedirler. Öğrencilerimiz 12. sınıfta İşletmede Beceri Eğitimi görmektedirler.
Bu alandaki mesleklerin teknolojideki gelişmelerin sonucunda sürekli gelişmesinden ve yaygınlaşmasından dolayı bu mesleklerde iş bulma imkanları oldukça geniştir.
Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkânına sahiptirler. Ayrıca kendi adlarına işyeri açabilirler.
Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.
Veri Tabanı programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.
Teknik servis elemanları, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerleri, şirketlerde, özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.
Bilişim Teknolojileri Alanı olarak 2017 yılında ilimizde yapılan 11. Uluslararası Robot Yarışmasına 4 robot ile ilk defa katıldık. Robotlarımızdan Yengeç, Serbest Proje Kategorisinde birinci olurken, Fatih ve Alparslan isimli robotlarımız Endüstiyel Robotik Kol kategorisinde üçüncü ve dördüncü olmuşlardır.
2018 Yılında yapılan 12. Uluslararası Robot Yarışmasın da ise Yengeç V2 robotumuz, Serbest Proje Kategorisinde birinci olmuştur.
Üniversiteye Geçiş İmkanları: Bilişim Teknolojileri Alanı ile ilgili 2 yıllık Meslek Yüksekokullarına geçişlerde ek puan alınmaktadır. Ayrıca Teknoloji Fakülteleri bünyesinde bulunan Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği gibi bölümlere geçişlerde büyük bir kolaylık sağlanmaktadır. Bu fakültelerin bünyesinde sadece mesleki ve teknik okullardan gelen öğrencilerin oluşturduğu MTOK adı verilen bu sınıflara giriş puanları normal sınıflara giriş puanından bayağı bir düşüktür. Teknoloji Fakültelerinden mezun olduktan sonra Mühendis unvanı alınmaktadır. 5. yıl da formasyon eğitimi alınarak öğretmen olunmaktadır. Böylelikle bir okulda 2 diploma/unvan sahibi olunmaktadır.
Alana Ait Resimler
Adres:
Pirebi Mah. Larende Cad. No 7 Meram/KONYA/TÜRKİYE
Telefon
3323228330