Teknolojinin gelişmesi öncelikle insanlığın yaşam kalitesinin yükselmesini ifade eder. Günlük yaşamda makineler insanların hayatını kolaylaştıran en önemli unsurlardan biridir. Teknoloji sayesinden insan kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırabilir.
Bir ülkede makine teknolojileri alanı ne kadar gelişmişse refah seviyesi de o kadar yüksektir. Makine teknolojileri endüstriyel Makinelerin tasarımından satış sonrası hizmetlerine kadar uzanan geniş bir alandır. Bu alanda endüstriyel tasarım makine ressamlığı makine imalatı ve endüstriyel kalıp üretiminin yanı sıra bu makinelerin bakım onarımı da yapılır. Makine teknolojileri tüm sanayi sektörüne makine ve cihaz desteği sağlayan önemli alanlardan biridir. Bu alanın alt sektöründen biri olan makine imalatı, imalat sanayi içinde özel ve önemli bir role sahiptir.
Makine imalat sektöründe tarımdan konfeksiyona iş makinelerinden takım tezgâhlarına kadar her türlü makinenin tasarım ve üretimi yapılır. Bu kadar geniş bir alana yayılan makine teknolojileri alanı tüm dünyada ekonomik kalkınmanın temelidir. Türkiye de bu alanda ilerlemesine hızla sürdüren ülkelerden biridir. Makine teknolojileri tüm gelişmiş ülkelerde büyük önem verilen ve öncelikli sektör olarak tanımlanan bir alandır ülkemiz bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojileri alanında lider olmayı kendisine hedef olarak belirlemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır. Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır. Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir.
Makine teknolojileri alanında vazgeçilmez unsurlardan biride araştırma geliştirme çalışmalarıdır. Bu çalışmalar kapsamında yeni makine türleri tasarlanır ya da var olan makinelerdeki çeşitli parça ve sistemler geliştirilir. Bu alanda görev yapan personelin eğitimli ve nitelikli destek elemanlarından oluşması gerekir. Dolayısıyla bu alanda mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi hayati önem taşır.
Sektörde Mühendisler, Endüstriyel tasarımcılar kadar Tekniker ve Teknisyenlere de ihtiyaç vardır.
Meslek liselerinin makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler;
Teknisyen olarak iş hayatına atılabileceği gibi Meslek Yüksel Okulu ve Fakülte düzeyinde öğrenim görmeye devam edebilir.
İsteyenler Yüksek Lisans ve Doktora yaparak bu alanda akademik çalışmalarda yürütebilir.
Alanda hem üst düzey kademelerde hem de ara teknik eleman düzeyindeki meslek elemanlarının istihdam mekânları son derece geniştir. Dolayısıyla bu alanda mesleki eğitim almış kişiler İş bulmakta zorlanmaz ve çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ayrıca sadece ülkemizde değil tüm dünyada makine teknolojileri alanında nitelikli elemana ihtiyaç duyulduğu gözlenmiştir. Dünya ticaretinde ve ülke kalkınmasında çok önemli bir yere sahip olan makine teknolojileri alanında son yıllarda çok önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu alanda yer alan meslek gruplarının gelecekte de geçerliliğini koruncağı açıktır.
Endüstri Meslek Lisesi bünyesindeki Makine Teknolojisi Alanına 9.Sınıfı tamamlayıp geçen öğrenciler 11.sınıftan itibaren Bilgisayarlı Makine İmalatı, Endüstriyel Kalıpçılık, Makine Bakım Onarımı, Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı veya Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme Dallarını tercih edebilmektedirler. Alanın amacı; sürekli gelişmekte olan endüstriyel makine imalatı ve tasarımı dalında her türlü bilgi ve beceriye sahip teknik elemanlar yetiştirmek ve endüstrinin hizmetine sunmaktır. Bu dallardan mezun olan öğrencilerimiz;
Mezun olan öğrencilerimiz yukarıdaki meslek dallarının üniversitelerdeki 4 yıllık öğretmenlik bölümlerine sayısal puan türüne ek puan alarak girebilirler.
Makine teknolojisi elemanı olmak isteyenler;
Meram Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde aşağıda belirtilen dallarda, 39 öğretmen, 104 Teknik Lise 419 Endüstri Meslek Lisesi, 119'da Anadolu Teknik Lisesi öğrencisi ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Meram Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojisi Alanında Açık Olan Dallar;
1 |
Anadolu Teknik Lisesi (ETÖGM) |
MAKINE TEKNOLOJISI ALANI |
Bilgisayarli Makine Imalati |
2 |
Endüstri Meslek Lisesi |
MAKINE TEKNOLOJISI ALANI |
Bilgisayarli Makine Imalati |
3 |
Teknik Lise |
MAKINE TEKNOLOJISI ALANI |
Bilgisayarli Makine Imalati |
4 |
Endüstri Meslek Lisesi |
MAKINE TEKNOLOJISI ALANI |
Bilgisayar Destekli Makine Ressamligi |
5 |
Teknik Lise |
MAKINE TEKNOLOJISI ALANI |
Bilgisayar Destekli Makine Ressamligi |
6 |
Endüstri Meslek Lisesi |
MAKINE TEKNOLOJISI ALANI |
Endüstriyel Kalip |
7 |
Endüstri Meslek Lisesi |
MAKINE TEKNOLOJISI ALANI |
Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme |
BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATÇISI
Tanımı
Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.
Görevleri
Çalışma Ortamı:
İyi aydınlatılmış, gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye veya fabrika ortamlarıdır. Ortamın aydınlatma ve havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği, işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır.
İş Bulma İmkânları
Her türlü makine imalatı yapan fabrikalarda, atölyelerde, otomotiv sektöründe, gemi makinelerinde, talaşlı imalatta, makine bakım ve onarımcısı ve montaj elemanı olarak iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi işletmelerini de kurabilirler
ENDÜSTRİYEL KALIPÇI
Tanımı
Talaşlı imalat tezgahlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıpları preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişidir
Görevleri
Çalışma Ortamı:
İyi aydınlatılmış, gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye
veya fabrika ortamlarıdır. Ortamın havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği ve işçi
sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır.
İş Bulma İmkânları
Her türlü kalıp imalatında, talaşlı imalat yapan işletmelerde otomotiv, kimya ve gıda ürünleri kalıpları yapımında, kamu ve özel sektörü kalıp fabrikalarında iş bulma imkânlarına sahiptirler, ayrıca kendi işletmelerini de kurabilirler.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEMECİ
Tanımı
Model imalat resmini çizen, malzeme, dökümcülük, ahşap, metal, termoset plastiklerin işleme ve şekillendirme ve bunları işleyecek tezgah ve makineleri kullanım bilgisine sahip, prototipleri yapan, seri üretim ve hızlı prototip teknolojilerini kullanarak modelleme ve maça sandıkları yapabilen, bilgisayar kontrollü ve mekanik tezgahları güvenli olarak kullanarak her türlü modellemeyi yaparak seri üretime hazır hale getiren, makinelerin periyodik bakımını yapabilen ve basit arızalarını gideren nitelikli kişidir.
Görevleri
Çalışma Ortamı:
İyi aydınlatılmış, kısmen gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye, fabrika ve ofis ortamlarıdır. ortamın havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır.
İş Bulma İmkânları
Modelleme yapan her türlü kamu ve özel sektör fabrikalarında (otomotiv, gemi, uçak
vb.), makine ve endüstriyel ürün tasarımı ve imalatı yapan (kuyumculuk, ayakkabıcılık),
atölyelerde, kalıp yapan, prototip yapan işletmelerde iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi
işletmelerini de kurabilirler.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI
Tanımı
Endüstriyel üretimde; imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, bilgisayar ile sayısal kod türetme yazılımlarını uygulayan nitelikli kişidir.
Görevleri
yapmak.
Çalışma Ortamı:
İyi aydınlatılmış, gürültüsüz, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı ofis veya büro ortamlarıdır.
İş Bulma İmkânları
Bu mesleği yapan kişiler makine tasarımı ve imalatı yapan, her türlü imalat ve komple resimlerini bilgisayar ortamında çizebilen, bakım ve kullanım kataloğu hazırlayabilen teknik eleman olarak, teknik büro, arge ve tasarım birimlerinde, kamu ve özel sektörde iş bulma imkânına sahiptirler.
Adres:
Pirebi Mah. Larende Cad. No 7 Meram/KONYA/TÜRKİYE
Telefon
3323228330