ALANIN TANIMI:
Plastik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir alandır.Türk plastik endüstrisi oldukça hızlı bir şekilde büyümekte ve endüstrinin vazgeçilmez bir unsuru hâline gelmektedir. Geçmişi son 40 yıla dayanan plastik sanayi hızlı bir değişim içinde yer alan endüstrinin bel kemiği hâline gelmiş, küreselleşen dünyada hak ettiği yeri almıştır. 2001 yılındaki durgunluktan sonra 2004 yılında % 35´lik rekor bir büyüme kaydedilmiştir. Ekonomik ve siyasi istikrarın yeniden oluşması ve kronik yüksek enflasyonun düşmesi ile sektörde sürekli ve kuvvetli büyüme gözükmektedir
Endüstri, çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 4 bin civarında firma barındırmakta ve 160 binden fazla kişiyi istihdam etmektedir. Tüketim açısından ağır toplar, ambalaj ve inşaat malzemeleri sektörleridir. Son yıllarda hızla gelişen ihracat ve değişen tüketim alışkanlıkları, ambalaj sektörünün hızla gelişmesine yol açmıştır. Öte yandan her türlü plastik elemanların yaygın olarak kullanıldığı dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörlerinin de hızla büyümesi sayesinde bu sektörlere yönelik sürekli yeni yatırımlar yapılmaktadır. Türkiye üretim kapasitesi ile Avrupa´da sentetik elyaf üretiminde ikinci, pencere profilinde ise üçüncü sıradadır.
Plastik ürünleri İnşaat; elektrik-elektronik, otomotiv ve beyaz eşya sektörleri başta olmak üzere pek çok sektörde hızla metal ve ahşap malzemelerin yerine kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum, plastik malzeme üretimi yapan işletmelerin yapısına da yansımaktadır. Sektörde tasarımdan son ürüne kadar bütün aşamaları kendi bünyesinde gerçekleştiren işletmeler, diğer sektörlere yan sanayi olarak çalışan işletmeler ve aslî üretimi farklı bir alanda olup kendi bünyesinde plastik üretimini yan dal olarak gerçekleştiren işletmeler olmak üzere üç tür işletme profili bulunmaktadır. Hızla gelişmekte olan bu sektör profilinde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için atılımlar gerçekleştirmektedir.
Plastik ile ilgili araştırma verilerine göre ülkemizde yıllık 800 bin ton civarında plastik tüketilmektedir. Tüketilen plastiğin çoğu küçük ölçekli, az bir bölümü ise orta ölçekli olan 4 bin civarındaki firma tarafından işlenerek çeşitli son ürünlere dönüştürülebilmektedir. Sektörde çalışanların %5'i mühendis, %10'u idarî personel, %12'si meslek lisesi mezunu, %70'i ise ilkokul mezunudur. Sektördeki meslek lisesi mezunlarının oranı ve sektörün endüstrideki yeri dikkate alındığında Plastik Teknolojisi alanı program geliştirme çalışmalarının önemi görülmektedir.
Sektör tarama ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlilikler ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlilikler, hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturmuştur.
Plastik Teknolojisi alanı programında; plastik kalıp ve plastik işleme dalları yer almaktadır. Alanda; termoset plastik kalıplama operatörü, vakum kalıplama operatörü, plastik şişirme kalıplama operatörü, plastik rotasyonel kalıplama operatörü, plastik kalıp çizim operatörü, plastik profil ekstrüzyon operatörü, plastik geri dönüşüm makineleri operatörü, plastik ekstruzyon film operatörü, plastik enjeksiyon kalıplama operatörü, plastik enjeksiyon kalıpçısı, plastik ekstrüzyon kalıpçısı, plastik vakum kalıpçısı, plastik şişirme kalıpçısı, termosetplastik kalıpçısı, el enjeksiyon kalıpçısı, kırma makinesi elemanı, el enjeksiyonu elemanı, ham madde hazırlama elemanı mesleklerine ait sertifika eğitimi verilmektedir
Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanma aşamalarında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği yapılmış, anketlerle Plastik Teknolojisi alanında program geliştirme sürecine yön verecek veriler elde edilmiştir. Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi anketlerle gerçekleşmiştir. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde plastik sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.
Program geliştirme sürecinin her aşamasında plastik sektörünün önde gelen firmaları ile iş birliği yapılmıştır. Bu firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylece sektör beklentileri programa yansıtılarak millî eğitim sisteminin temel amaçları doğrultusunda Plastik Teknolojisi alanında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve her düzeyde bireye yaşam boyu öğrenme ilkeleri doğrultusunda yatay ve dikey geçişe olanak sağlayan bir eğitim programı hazırlanmıştır.
ALANIN AMACI: Plastik Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
1. PLASTİK İŞLEME DALI
Tanımı: Plastik işlemecisinin sahip olması gereken, plastik üretim teknolojileri ve üretim süreci ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Plastik teknolojisi alanında plastik işleme mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. PLASTİK KALIP DALI
Tanımı: Plastik kalıpçısının sahip olması gereken plastik kalıp teknolojileri ve kalıp üretimi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Plastik teknolojisi alanında plastik kalıpçılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Plastik Sektöründe Kimler Çalışır.?
* Polimer Mühendisleri, Makine Mühendisleri, Kimya Mühendisleri
* Plastik - Lastik Teknojisi Yüksekokulu mezunları
* Plastik Teknolojisi Meslek Liseleri´nden mezun olanlar
* Teknisyen, Tekniker, Makine Operatörü, Teknik Ressam, Kalıp İmalat Elemanı, Makine-Kalıp Bakım elemanı, Vardiya Sorumluları ünvanları ile çalışırlar.
Endüstride son 25 yıl içinde en hızlı büyüyen sektör olan Plastik teknolojisi Gıda, Tekstil, İnşaat, Otomotiv, Elektrik gibi her alanda gün geçtikçe artan ürün grubu oluşturmaktadır.
Çevremizde bulunan plastik teknolojisi alanında faaliyet konuları: Bölgemizde, özellikle Konya´da kurulmuş organize sanayi alanlarında büyük küçük binlerce fabrika ve işletmeler vardır. Bu fabrikalarda son teknolojiyi takip eden işletmeler çok fazladır. Ayrıca aşağıdaki örneklerde ilimiz içerisinde çok sayıda firma vardır.
* Gıda sektöründe ambalaj yapan fabrikalarda, Gıda ambalajı, su ambalajı, tekstil ambalajı, çöp torbaları, atık ambalajları gibi ürün elde edilmektedir.
* Ev araç ve gereçleri açısından da çok fazla ihtiyaç duyulan ürünlerin Enjeksiyon ile üretimi mümkündür.
* Çevremizde de Enjeksiyon ile üretim yapan fabrikalar oldukça fazladır.
* Özellikle OSB organize sanayilerinde çok fazla mevcuttur.
* Günlük kullandığımız şişe ve benzeri ürünler şişirme teknolojisi ile üretilmektedir.
* İnşaat sektöründe kullanılan boru ve profiller Ekstrüzyon Teknolojisi ile üretilir.
* Çevremizde yine çok fazla bulunan bu teknoloji öğrencilerimizin çalışabileceği iş yerlerini oluşturmaktadır.
* Otomotiv sektörü Marmara Bölgesi gibi Konya ilimizde en önemli sanayi kollarını oluşturmaktadır. Tüm dünyada teknolojiyi en çabuk takip eden sektör olan plastik sektöründe bölgemizde çok değerli firmalar vardır.
* Bu firmalarda plastik ürünlere ihtiyaç duyulacağından öğrencilerimizin çalışma alanları genişlemektedir.
* Özellikle Lastik fabrikaları ve diğer Plastik fabrikaları, mezun öğrencilerimiz için tercih edecekleri iş yerleridir.
Adres:
Pirebi Mah. Larende Cad. No 7 Meram/KONYA/TÜRKİYE
Telefon
3323228330